22 MART DÜNYA SU GÜNÜNDE SU VERİMLİLİĞİ KONUŞULDU
1993 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Su Günü olarak ilan edilen 22 Mart tarihinde her yıl temiz suya erişim ve su kaynaklarının korunması için farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Dünya Su Günü’nün 2025 yılı teması “Buzulların Korunması” olarak belirlendi. Buzulların erimesi ile, denizlerin ve okyanusların seviyesinin yükselmesi, kitlesel göç, susuzluk ve salgın hastalıklar gibi felaketler bekleniyor. Bugün deniz seviyesi 1900 yılına göre 20 cm daha yükseldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı “22 Mart Dünya Su Günü: Su Verimliliği Zirvesi”ne katıldı.
İklim değişikliği etkileri nedeniyle risk altında su kaynaklarının korunması ülkemiz de ana gündem maddeleri arasında yer alıyor. Değişen iklime uyum sürecinde su verimliliğini sağlamak ve toplumsal farkındalığı artırmak maksadıyla başlatılan Su Verimliliği Seferberliği kapsamında 22 Mart tarihinde, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin katılımıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sıfır Atık Vakfı tarafından “Bir Damla da Sen Ol!” Su!” temasıyla “Dünya Su Günü: Su Verimliliği Zirvesi” düzenlendi.
Açılış konuşmasında fikirler, gayretler ve iyi niyetler birleştirilebilirse Türkiye’nin ileride su kıtlığı çeken ülkelerden biri olmasının önüne geçilebileceğini vurgulayan Erdoğan, “İşe su verimliliği kavramının tüm kulaklara, tüm vicdanlara ulaşmasını sağlayarak başlamalıyız. Su verimliliği, asgari miktardaki sudan azami fayda sağlamaktır. Diğer bir deyişle, su kayıplarını önlemek, israfı engellemek ve tek bir damla suyu bile ziyan etmemektir. Bu yaklaşımı kent yönetimine, endüstriye, tarıma ve bireysel hayatlarımıza yaymaktır.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının her alan için belirlediği bazı hedefleri olduğunu aktaran Erdoğan, “Bugün itibarıyla su kayıplarımız yüzde 32 seviyesindedir. Bu kaybı, 2030’da yüzde 25’e düşüreceğiz. Endüstride verimliliği 2030’da yüzde 30’a yükselteceğiz. Tarımsal sulamada, şu anda yüzde 50 olan verimliliği 2030’da yüzde 60’a çıkaracağız inşallah.” diye konuştu.
Erdoğan, programa katılan kadın çiftçilerden verimli su kullanımı meselesini sahiplenmeleri ricasında bulunarak, “Sizler toprağın, bereketin, nimetin dilini en iyi bilenlersiniz. Tarımsal sulamadaki kayıpların önüne geçeceğinize, bu hedefin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynayacağınıza yürekten inanıyorum. Toprağımız gibi, suyumuz da sizlere emanettir.” dedi.
Bireysel su kullanımlarında verimliliğin sağlanması gerektiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bugün ülkemizde kişi başı günlük su kullanımı 150 litredir. Gelin, milletçe bu oranı 2030’a kadar 120 litreye indirelim. Musluktan akan suyun, 85 milyonun ortak hayat kaynağı olduğunu unutmayalım. Evlerimizde, iş yerlerimizde, gittiğimiz tatillerde kullandığımız her damla sudan en yüksek verimi almaya çalışalım.”
Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI ise konuşmasında buzulların, dünyanın ısı dengesini sağlayan doğal aynalar olduğunu ancak son 50 yılda benzeri görülmemiş bir hızla eridiklerini belirterek, “Buzullar, 2023 yılında tarihin en büyük su ve kütle kaybına uğradı. Küresel iklim değişikliğinin su döngüsünü geri dönüşü olmayacak bir şekilde değiştirmesi de bunun üzerine eklenmiş durumda.” dedi.
Bakan Yumaklı, buzulların erimesinin sadece buzullar bölgesini etkilemediğine değinerek, “Daha sıcak yazlar, artan kuraklıklar, tarımsal üretim riskleri ve su kaynaklarının azalması bu değişimlerin doğrudan etkileri. Buzulların erimesiyle deniz seviyeleri yükselirken, içme suyu kaynaklarının da çok önemli bir şekilde azaldığını ve risk altına girdiğini görüyoruz. Kısacası iklim krizinin, su krizine dönüşmemesi için bugünden itibaren çalışmaya başlamak zorundayız.” diye konuştu.
Su yönetiminin sadece çevresel bir mesele olmadığına dikkati çeken Yumaklı, “Su yönetiminin ekonomik ve sosyal kalkınmayla ilgili çok önemli boyutları vardır. Ülkemiz Akdeniz Havzası’nda ve iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin arasındayız. Bugün su stresi altında bir ülkeyiz ancak toplumun tüm kesimleriyle ortak bir bilinç, güçlü bir iş birliğiyle su kıtlığı çeken ülkeler kategorisine düşmemek için gayret sarf ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Bakan Yumaklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın 2023 yılının Ocak ayında başlattığı “Su Verimliliği Seferberliği”nin önemli olduğunu belirterek, seferberlik kapsamında yaptıkları çalışmaları aktardı.
Kentsel, tarımsal ve endüstriyel su kullanımını verimli hale getirmek için birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Yumaklı, “Türkiye’de suyun yönetimi için Ulusal Su Kurulu’nu kurduk. Havza bazlı su kullanım stratejileri geliştirdik. Kuraklık Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi’ni geliştirerek su kaynaklarının izlenmesini sağlamaya başladık. Taşkın ve su baskınlarına karşı taşkın, tehlike ve risk haritaları hazırladık. Yerli ve milli Hidrotürk Modeli ile su kaynaklarının daha etkin yönetimiyle ilgili çalışmalara başladık. En önemlisi de bu yılın içerisinde devreye alacağımız Akıllı Su Yönetim Sistemi ile suyun kaynağından, kullanıcısına kadar takibini sağlamış olacağız.” bilgisini verdi.
Bakan Yumaklı, tüm bunları yaparken amaçlarının asla suyun kullanımının kısıtlanması olmadığı vurgulayarak, “Suyu sadece bir kaynak olarak görmedik. Su medeniyettir dedik ve tek gayemiz de suyu verimli kullanmak oldu. Hep söyledik bir kez daha tekrar edelim. Su bize miras değil, çocuklarımızdan emanettir.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası katılımın da olduğu programda Birleşmiş Milletler Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen’in ve Birleşmiş Milletler Habitat İcra Direktörü Anacláudia Rossbach’ın su verimliliğine ilişkin video mesajları yayınladı.
Üst düzey bürokratlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, çiftçiler gibi pek çok farklı kesimden katılımın olduğu programda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu arasında “Su Verimliliği İş Birliği Protokolleri” imzalandı.
Ayrıca Dünya Su Günü’nün bu yılki teması olan “Buzulların Korunması” temasıyla ülkemiz genelinde düzenlenmiş olan resim, fotoğraf, kompozisyon ve afiş yarışmalarının kazananlarına da ödülleri takdim edildi.
Seferberlik sürecinde kendi alanlarında yaptıkları su verimliliği uygulamaları “Kentler Susamadan” kategorisinde Afyonkarahisar İli adına Vali Sayın Kübra Güran Yiğitbaşı’na ve taksi şoförü Sayın Salih Altunışık’a, “Çarklar Durmadan Su Verimliliği” kategorisinde Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi Asına Sayın Ali Kibar’a, “Toprak Çatlamadan Su Verimliliği” kategorinde çiftçi Sayın İlknur Gül’e teşekkür plaketleri takdim edildi.